Friday, March 16, 2012

Stefánia vagdalt

 más néven  egyben sült. Ezt a főételt angymamám nagyon sokszor készítette el, legtöbbször húsvétra, és én nagyon szeretem. A páromnak nem nagyon ízlett, de ha pl vendégeket hívunk ebédre valószínű hogy szerepelni fog a választási lehetőségek között.  Ugyanis nem kell hozzá sok minden és elég hamar megvan.

Hozzávalók: kb 3 személyre


  • 250 g darált hús
  • 1 zsemle vagy nálam szikkadt kenyérbelseje
  • 3-5 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors , majoranna
  • olaj (én elhagytam)
  • zsemlemorzsa (ha akarunk pénzt spórolni ezen is akkor a régi kenyeret megszárítsuk és terítőbe vagy nagyobb konyharuhába tesszük és húsklopfolóval összetörjük és máris van morzsánk. )
  • pirospaprika( recept szerint "opcionális")
A leírás szerint a hagymákat meg kell olajon dinsztelni, de én nem szeretem túlzottan a dínsztelt hagyma ízt és ezért nyersen vágtam bele a darálhúsba. (fogyni vágyóknak itt egy tipp a fölösleges zsírok elkerülésére)
A darált húsba kevertem sót,borsot, majorannát, a kenyér belet belemorzsoltam, szórtam bele kenyérmorzát,tojást és a mustárt. A masszát összedolgoztam miközben 3 tojást vízben megfőztem , megpucoltam.

 Őzgerinc formát kibéleltem alufóliával( úgy hogy lógjon ki kevés a szélén, hogy aztán rá hudjuk hajtani a húsra), és belenyomkodtam az oldalára felsimítva a massza 2/3-át és a közepére elhelyeztem a tojásokat. (aki többet készít az fél kilo darált hússal 5 tojással csinálja és a tojások végeit vágja le hogy egyenletesen illeszkedjenek egymáshoz a formában)

A maradék masszát a tetejére igazítjuk és betakarjuk az alufólia kilógó széleivel. 
200 fokon nem egész órát sütöttem.pontosan nem tudom mennyit nem figyeltem.

Tálaláskor tálcára fordítjuk , lehúzzuk róla az alufóliát és hideg késsel felszeleteljük.


köretkén rizst főztem egy konzerv borsóval annak a levében.

 
 

No comments:

Post a Comment