Anyósom szerinti böjt alapján nem eszünk szerdától tojást húst illetve állati eredetűt(tejtermék nem tartozik bele) .
Namármost péntekre anyósom főzött babot ami csülök és kolbász nélkül elég nehezen ment le de mellé tunkolni készítettem sósat.
Hozzávalók: 5 tepsire
- 2 kg fehér liszt + nyújtáshoz kb. fél kilo
- 2 élesztő
- 2 ek. só
- 6 ek. cukor
- 3 dl olaj
- 1 pohár kefír
- 3 dl víz
- kenéshez víz
- szezámmag, só szóráshoz
- 200 g margarin tepsi kikenéséhez és a vajas kifli belsejébe
A tészta hozzávalóit bedagaszottam és kitettem a napra másfél órára kelni.
Azután lisztezett deszkán kinyújtottam a tészta 1/8 részét és kb.1,5-2 cm csíkokra felvágtam és kézzel még hosszabbra húztam majd két kezem köré csavartam és a két mutatóujjammal egymásra fontam a fennmaradó tésztát és a tekeréssel ellenkező irányba lehajtottam és a széleit kicsit széthúzva tettem a kivajazott tepsibe.
Vízzel lekentem és sóval megszórtam.
Ebből a fajtából a tészta felét elhasználtam.
A vajaskiflinek a tészta másik feléből megintcsak 1/8-adokat nyújtva körré nyújtottam és 8 részre felvágtam. a szélesebb végére tettem kevés vajat, és felcsavartam kifli formára.
A vajazott tepsibe helyezve lekenytem vízzel és megszórtam szezámmaggal.
250 fokon sütöttem amíg enyhén megpirult.
Nem szabad sokáig bennt hagyni mert kiszárad, miután kivettük a tepsiből akkor pedig konyharuhával letakarjuk hogy puha maradjon.
No comments:
Post a Comment