nagymamám készítette mikor óvodás voltam elvinni ezeket az (akkor hatalmasnak tűnő) pogácsákat. hiába keresem nem találom el az ízt. nem ugyanolyan, de attól még ez is nagyon finom.
mivel elég sok kijön belőle akkora ajánlom ha pl. hétvégén összejön a család unokák gyerekek , egyszóval ha sokan vannak mert frissen sülve az igazi.
Hozzávalók: ( 4 tepsire)
- 2 kg liszt + kinyújtáshoz
- 2 élesztő
- 6 ek. cukor
- 2 ek. só
- 250 g vaj vagy zsír
- 6 dl langyos víz vagy tej
- 4 ek. tejföl
- 2 tojás + 2 kenéshez
- 20 dkg reszelt sajt
A tésztát begyúrom és 2 órát hagyom kelni meleg helyen. majd kinyújtom pogácsaszaggatóval kiszaggatom és éles késsel a tetejét bevagdosom. lekenyem a felvert tojással és szórok rá reszelt sajtot. 250 fokon ( nem muszály előmelegíteni) alsó-felső sütésen (középső rácson) megsüttem pár perc alatt. akkor jó ha a teteje kezd barnulni.
Kivéve takarjuk le konyharuhával hogy ne száradjon ki.
No comments:
Post a Comment