Thursday, February 2, 2012

jugoszláv konyha 5

Tökös Rétes


100% biztos vagyok benne hogy én soha nem fogom tudni elkészíteni úgy a tökösrétest (és a pékkiflit sem) mint  a párom nagymamája Rózsi mama, de azért a receptet megosztom mert nagyon finom.

Rétes tészta:
 Anyósom elmondása szerint a bolti tésztával nem az igazi a rétes, tehát ittvan ahogy Rózsi mama csinálja a tésztát.
Mielőtt bármihez hozzákezdenénk jól be kell fűteni a helyiséget hogy a tészta kiszáradjon kellőképpen, plusz nem lehet ajtónyitogatás 5 percenként.
Olajat lisztet és kevés sót jól bedagasztjuk , a nyujtódeszka közepére tesszük és széthúzzuk a kezünkkel amíg a szélére nem érünk a deszkának és egyben a közepe papirvékony nem lesz.
Kicsit hagyjuk száradni és aztán a vastag széleket levágjuk és begyúrjuk a többivel.
A tésztát tálcán vagy másik asztalon (tiszta teritővel letakart) szétterigetjük és haggyuk száradni.

Töltelék:

Megpucoljuk a tököket a héjától kikanalazzuk a közepét és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tészta töltésénél megszórjuk cukorral és fahéjjal.

Felcsavarjuk a tésztát és előmelegített sütőben addig sütjük amíg kívülre folyik a cukor és rákaramellizálódik(villával megszúrva láthatjuk)

No comments:

Post a Comment