Monday, April 2, 2012

vc felútítás /update/

A héten nem hinném hogy sok recepttel vagy akár kézimunkával jöhetnék, ugyanis még mindig folyik a vc felújítása.
Próbálom minél kevesebb pénzből kihozni ugyanis mint mindig most sem állunk fényesen anyagilag, és azért be kell vallanom hogy büszkeséggel tölt el hogy kevés pénzből remek dolgokat hozok össze, különösen ha az másoknak is tetszik.

Na szóval, le lett drótkefével (fára) és spaknival (falra) vakarva a régi festékrétegek amit egy régebbi bejegyzésemben (itt) megnézhettek.
Ki lett cserélve a régi csirkeól ajtaja és le lett az egyik ablak szedve. (a későbbiekben megmutatom hogyan lehet újjá varázsolni a régi ablakokat)
Majd a párom bekevert cementes masszát és kijavította ahogy bomlásnak indult a felvizesedett alja.
A cementes masszát úgy kapjuk hogy egy vödörbe (amit aztán nem akarunk többet használni) teszünk homokot , cementet ,vizet és mi tettünk hozzá oltott meszet is. az arányok a következők: 60-75 % homok, 15-20 % cement és 10-15 %víz oltott mésszel.

A masszát kikeverjük egyneművé, és rétegesen felkenyjük a kívánt felületre.

!fontos hogy ne kenyjünk egyszerre sokat mert aztán ha megszilárdul egyben kipottyanhat és az bizony elég ciki ha a férfitársadalom valamenyik tagja meglátja. arra is ügyeljünk hogy előtte jól letisztítsuk a felületet ahova akarunk kenni ugyanis ha piszkos akkoris elválhat!

!!!Még ami extra fontos betonozásnál cementezésnél hogy ha nagy a szárazság (márpedig ha esős az idő ugyse dolgozunk) akkor kell finoman megspriccelni  a kész felületet vízzel, mert ha hamar kiszárad akkor megrepedezik.!!!


Na most hogy megvagyunk a cementezéssel , jöhet a glettelés.

Nálunk porban lehet a glettmasszát kapni 5 kg a legkisebb kiszerelés. Ez lehet kültéri és beltéri, mi itt a kültérit használjuk.

A festésnél szoktak legelőször alapozót kenni fel.
Na azt mi is gyorsan megtesszük mielőtt bármilyen szó is esne a glettelésről.
5 Literes kannára (fehéres folyadék az alapozó nálunk) 3:1 arányba megy víz.
A higított alapozóval bekenyjük a felületet (falat) hagyjuk megszáradni (1 nap).

Másnap pedig elővessszük a glettmasszát bekeverése épp mint a sütésnél érzés szerint megy , tiszta alapozóval keverjük ki a port amíg nem kapunk kb tejszínhab sűrűségű masszát.

Ezt spaknival eloszlassuk a felületen úgy hogy a lyukakat kitömjük. ittis fontos hogy ne egyszerre akarjuk a 15 centis lyukat betömni mert ugyanaz a veszély áll fenn mint a betonozásnál.

A sarkokon hagyjunk egy kicsi "lefityegő" részt mindkét irányból mikor kenyjük a masszát és ahogy nagyobb repedést találunk ami olyan hogy nem érdemes betömni mert úgyis megint szétreped arra van háló (méterre lehet kapni) ragasztós a belső fele azt simítunk a repedést eltakarva úgy hogy a háló közepe mentén haladjon a repedés.

Majd ezt bátran kenhetjük glettmasszával.

1 napot várunk amíg a glettmassza megköt akkor lesmirglizzük finom smirglivel (220) körkörös mozdulatokkal haladva hogy a kiálló részek eltűnjenek (szélekről is).
A sarkokat úgy smirglizzük hogy fogunk a smirglinél rövidebb kisebb mint fele széles fadarabot (lehetőleg egyenes)
és arra körbetekerjük a smirglit és le -föl addig smirglizzük amíg nem lesz mind2 oldala egyenes -egyenletes.

Na szóval én most itt tartok a felújításban. Még egy masszát kell kikevernem és felkenynem hogy a belsejét is kijavítsam, aztán jönnek az ablakok és ablakkeretek javítása, azután pedig a festés.




2 comments:

  1. Jó munkát Nektek! Nagyon ügyesek vagytok hogy így megtudtok csinálni mindent.Sok pénzt spóroltok ezzel meg az biztos!Kitartás nagyon szépek lesztek az biztos!

    ReplyDelete
  2. köszi :D próbálunk minél több dolgot egyedül megcsinálni hogy kevesebbe kerüljön amugy amit csinálok annak négyzetméterét mester 5-8 euroért csinálja. mármint a bepucolást , a festésről nem is beszélve. aztán még van egy darab keritésem amit lefestek meg persze örök munka a kert.

    ReplyDelete