Thursday, February 23, 2012

kakaós csiga


ez is egy régebbi finomságom csak most töltöm fel.

Hozzávalók: (nagycsaládra)


Kelt tésztához: 

  • 2kg liszt
  • 2 élesztő
  • 6 ek. cukor
  • 2 ek. só
  • 1 pohár olaj
  • langyos tej amivel begyúrjuk
Ahogyan Rózsi mama tanított a lisztbe belekanalazom a sót cukrot beleöntöm az olajat belemorzsolom az élesztőt és a langyos tejet hozzáadagolva könnyű tésztát dagasztok. Letakarom és legalább 2 órát hagyom meleg helyen kelni.

ha megkelt akkor kinyújtom lisztezett deszkán és vagy nesquick kakaóval vagy keserű kakóval cukor hozzáadásával megszóróm és felcsavarom.
Vizes késsel centi vastagságúra elvagdosom és sütöpapirral bélelt tepsiben 250 fokon 15 percig sütöm mikor már felemelkedett és a teteje kezd sülni akkor meglocsolom tejjel és pár percre még visszateszem, így puha lesz a csiga.
Miután kivettük letakarjuk konyharuhával hogy ne száradjon ki.

Az itteniek szoktak a keserű kakaópor mellé szentjánost keverni, a szentjános valamiféle növény ha jól értelmeztem anyósomnál. sosem próbáltam még elkészíteni de az íze nagyon jó.

2 comments:

  1. A kakaós csigát mi is nagyon szeretjük:) Én 60 dkg lisztből szoktam sütni, a 2 kiló liszt igen nagy családnak is elég:)

    ReplyDelete
  2. hát mi elég sokan vagyunk anyósomék a páromnak 2 testvére és 2 nagymama plusz me ketten. :D ezért anyósom javasolta hogy 2 kilo liszten alul semmibe ne kezdjek

    ReplyDelete